Южен поток възобновен

Южен поток възобновен? Правят нови доставки за проекта в Бургас

Бъдещето на Южен поток все още не е окончателно изяснено, а доставките за изграждането на тръбопровода продължават. Нови 25 000 тръби се очаква да пристигнат до дни на пристанище „Запад“ в Бургас, а междувременно са ангажирани близо 100 български и поне 200 италиански експерти, които да отговарят за изграждането на българската част.

Пристанището е основна база, където се складира съоръженията по проекта, а неочакваната новина за новите огромни доставки, предизвика силно вълнение. Радостта обаче се оказа прибързана, тъй като според вицепремиера Томислав Дончев, въпросът не е решен в полза на България и ЕС.

„Има известно раздвижване от руска страна, но първите новини около Южен поток, ще са ясни едва в средата на януари“, заяви той пред медиите. По думите му, в момента се прави всичко възможно, за да бъде възобновен проекта, като България се надява

да поднови партньорството си с Русия в тази сфера, пише „ПИК“.

Междувременно се работи упорито и по друга линия–създаването на газов хъб на територията на страната. „Комисарят по енергетиката Марош Шефчович обяви, че ще са необходими допълнителни анализи, преди да бъде обсъдена по-конкретно идеята ни“, обяви още Дончев.

Идеята за газов хъб бе представена пред европейската комисия, след като Русия обяви, че спира изграждането на газов тръбопровод през България и променя маршрута му през Турция. Въпреки това, след като българската страна показа воля и желание да продължи с Южен поток от Москва омекнаха, но засега няма категоричен положителен отговор по въпроса.

В същото време висящ остава въпросът с доставените тръби за Южен поток, които се съхраняват на пристанището в Бургас. Възможните варианти са, те да бъдат заварявани на място, ако проектът отново стартира, или да се извозят до Турция.

От управата на пристанището заявиха, че доставките са заявени отдавна, още преди Русия да обяви решението си да прекрати проекта. По тази причина те ще продължат да пристигат в Бургас

Споделете тази публикация

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Scroll to Top