Най-големият ветроход в света пристигна в Бургас

Най-големият ветроход в света пристигна в Бургас

Пристанище Бургас прие тази сутрин ветрохода Royal Clipper. Той е най-големият действащ ветроход в света и единствения пет мачтов кораб с пълен такелаж. Ветроходният лайнер Royal Clipper e част от флота на компанията Star Clippers, която е специализирана в круизи с ветроходни кораби.

Любопитно за Royal Clipper, е че той е копие на легендарния немски ветроход „Прусен”. 5000-тонният плавателен съд е изключително елегантен, има 5 мачти 42 платна, които разпънати са над 5000 кв.м. /по-голям обем от футболно игрище/. Дължината му е 133,7 метра. Пуснат е на вода от 2000 година, съобщи Нова Варна.

Максималният брой пасажери на Royal Clipper е 227, което гарантира добро обслужване и внимание от страна на екипажа. Ветроходът разполага с луксозни каюти, три басейна, спа център, три палуби, атриум, ресторант, пиано бар. Атракция за пасажерите са и големите подводни стъклени илюминатори, от които може да се наблюдава подводния свят.

Корабът извършва плавания предимно в района на Карибите и Полинезия, рядко в Средиземно море, а сега е и в Черно море.
В Бургас той пристигна от Гърция, като пропусна предварително планиране за посещение турски пристанища. За туристите са осигурени пътувания до Созопол, Малко Търново и Бръшлян.

Тази вечер впечатляващият ветроход се отправя към Констанца. След това ще посети Варна и Несебър.

Обявеният от Книгата на рекордите на „Гинес” за най-големия действащ ветроход ще акостира във Варна тази седмица. Луксозният пасажерски кораб Royal Clipper се очаква на 22 май. На борда му ще има около 200 туристи, които ще разгледат морската ни столица.

Ветроходът за първи път идва на варненското пристанище. На 5 юни той ще има нова визита.

Заради сложната обстановка в Турция и Украйна на варненското пристанище очакват слаб круизен сезон, заяви изпълнителният директор на порта Петър Сеферов. Заявки досега са направили още четири кораба.

Споделете тази публикация

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Scroll to Top