80 години ВМЗ Сопот

80 години ВМЗ Сопот

Изпреварващо в страната ВМЗ – Сопот възстановява стажантските програми в средните учебни заведния. Още тази година ще бъдат сформирани паралелки в професионалните гимназии „Ген. Владимир Заимов“ в Сопот и „Братя Евл. и Христо Георгиеви“ в Карлово, които ще обучават кадри за машиностроенето. Това заяви изпълнителният директор на ВМЗ ЕАД д-р инж. Иван Гецов. Днес работниците и служителите в най-голямото дружество за производство на боеприпаси у нас отбелязаха с мащабно тържество 80 години от създването на ВМЗ – Сопот.

Гост на честването бе министърът на икономиката Божидар Лукарски. Да почетат юбилея дойдоха бивши директори на дружеството, синдикалисти.
Имали сме и трудни години, сега ВМЗ е в подем, а най-големият капитал на предприятието винаги са били и ще бъдат хората, които работят тук, завяви д-р инж. Иван Гецов.

ВМЗ отчита приходи за първото тримесечие в размер на 94 милиона лева, печалбата на дружеството за този период е 38 милиона лева. ВМЗ е запазена търговска марка, Предприятието изнася продукция за Северна Африка, Близкия Изток и САЩ. Лукарски определи като спекулации някои твърдения в медиите, че България изнася оръжие за трети страни. Ние в комисията за експортен контрол даваме разрешенията за износ на оръжие от България с много ясен сертификат за краен потребител – държави, в които не се водят конфликти. С тези сертификати ясно е записано, че тази продукция не може да бъде препродавана, подчерта министърът.

Изпълнителният директор д-р инж. Иван Гецов заяви, че намеренията на ръководството на ВМЗ са част от средствата, които сега влизат в дружеството да бъдат насочени към развитието на гражданска продукция. Изделията ще бъдат с добро качество на добра цена и ще бъдат позиционирани така че да не влизат в пряка конкуренция с масовия производител Китай.

Гостите разгледаха обновената експозиция в музея на ВМЗ, която разказва историята на предприятието.
По случай юбилея д-р инж. Иван Гецов откри скулптура, неин автор е Дишко Дишков.
източник : http://www.marica.bg/

Споделете тази публикация

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Scroll to Top