Не съм спрял окончателно

Не съм спрял окончателно „Южен поток“, заяви Путин

Руският президент Владимир Путин заяви във вторник, че Русия не е прекратявала „окончателно“ нито проекта „Южен поток“, нито „Турски поток“, съобщи „Ройтерс“.

Той добави, че Москва очаква по-ясна позиция и по двата въпроса от Европейската комисия.

„Що се отнася до експортните маршрути по дъното на Черно море, знаете, че имаме известни политически трудности с Турция… Но ние не сме се отказали окончателно от никой от проектите. Трябва ни само ясна позиция на Еврокомисията – ясна, еднозначна, разбираема. Такава обаче няма по нито един от проектите“, каза президентът в репортаж на телевизия „Ройтерс“.

Това стана на пресконференция след разговорите му с израелския премиер Бенямин Нетаняху. Гостът коментира, че няма правни пречки руски компании да участват в разработването на израелски газови находища.

Думите на Путин се вписват в поредицата от сигнали от Москва, с които напоследък се създава впечатление, че „Южен поток“ и „Турски поток“ може да бъдат преформулирани в трети проект. Това е изглежда като завой от категоричната позиция на президента от края на 2014 г., когато той изненадващо обяви при посещение в Турция, че с проекта за газопреносна мрежа от 4 тръби по дъното на Черно море до българския бряг и след това – до Централна Европа, е приключено.

Позицията на Кремъл не е нещо съвсем ново, защото тя по принцип повтаря изказването му от традиционнат агодишна пресконференция на Путин през декември. Тогава той каза, че Русия иска гаранции от Еврокомисията за строителството на територията на страните от ЕС на газопроводи, които ще са продължение на „Турски поток“.

„Не сме прекъсвали преговорите. Нужно ни е Еврокомисията да ни даде писмени гаранции, че всички маршрути, включително и евентуалният през Турция към Европа, не сам още бъдат реализирани, но и щ ебъдат приоритетни и Еврокомисията ще ги подкрепя. Ако турските партньори ни донесат такъв документ от Брюксел, продължаваме. Но засега подобно нещо, за съжаление, не се вижда“, каза държавният глава на Русия.

Споделете тази публикация

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Scroll to Top